Monogram X – Δελτίο τύπου

Ποιοι είναι…

MΟNOGRAM X είναι το μουσικό project, που έφτιαξαν στις αρχές του 2019 η Ιωσηφίνα Μακρή και ο Γιώργος Σιμάτος
Η Ιωσηφίνα (Jo), απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, ασχολείται με το τραγούδι και την τραγουδοποιία από 15 ετών, ενώ συνεχίζει τις μουσικές σπουδές της μέχρι σήμερα.
Έχει πραγματοποιήσει συμμετοχές σε εκθέσεις και δρώμενα με αντικείμενο την τέχνη της Performance, όπως η Biennale Σύγχρονης Τέχνης, και με ζωγραφικά έργα σε γκαλερί και χώρους τέχνης στην Αθήνα αλλά και το Λονδίνο. Επίσης έχει επιμεληθεί το εξώφυλλο του πρώτου album των Monogram X με τίτλο In The Right Place, όπως και το ψηφιακό album art που το συνοδεύει, που περιλαμβάνει τους στίχους όλων των κομματιών και ένα πρόσθετο ζωγραφικό έργο εμπνευσμένο από τραγούδι του δίσκου. Σημαντικότερες επιρροές της στο χώρο της μουσικής μεταξύ άλλων οι Joni Mitchell, Alanis Morissette, Amy Winehouse, Imelda May, και Norah Jones. 
Αγαπημένοι ποιητές, μεταξύ άλλων, οι Rumi, Rupi Kaur, Ναζίμ Χικμέτ και Οδυσσέας Ελύτης.

Ο Γιώργος Σιμάτος είναι μουσικός, δισκογραφικός παραγωγός και ηχολήπτης . Έχει σπουδάσει Ηχοληψία και Μουσική Παραγωγή στο ICMP London και Μουσική Θεωρία στο Ελληνικό Ωδείο.
Ως μουσικός, ηχολήπτης και παραγωγός, έχει συνεργαστεί με ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής (Λουκιανός Κηλαηδόνης, ‘Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιώργος Δημητριάδης, Γιώργος Ρωμανός, Γιάννης Σπανός, Γιάννης Γλέζος, Μαρίζα Κωχ κ.ά.).
Συνεργάστηκε σαν μουσικός παραγωγός με την δισκογραφική εταιρία Virgin ενώ από  το 2001, εργάζεται  σαν freelancer. Έχει συμμετάσχει δισκογραφικά σε περισσότερα από 60 άλμπουμ, ορισμένα εκ των οποίων χρυσά ή πλατινένια.
Οι αρχικές μουσικές του επιρροές ξεκινούν από τα blues, την soul, την jazz και το rock’n roll έως  τα ορχηστρικά soundtracks των δεκαετιών του ’50-’70 αλλά και την ηλεκτρονική μουσική. Καλλιτέχνες όπως  οι John Lee Hooker, Muddy Waters, John Coltrane, Wes Montgomery, Aretha Franklin, Stevie Wonder, Phil Spector, Ry Cooder, Burt Bacharach, Nino Rota, John Barry, υπήρξαν καθοριστικοί στο ξεκίνημα της μουσικής του πορείας. Έκτοτε, παρακολουθεί, συγκινείται και ως ένα βαθμό επηρεάζεται από  πολλούς καλλιτέχνες διάφορων μουσικών ρευμάτων.

 

Αρχή της συνεργασίας.

Ηταν Μάρτιος του 2019, όταν απόφοιτος πλέον της Καλών Τεχνών η Jo, βρισκόταν σε συνεχή αναζήτηση της μουσικής της ταυτότητας. Ήξερε ότι το μουσικό της όνειρο δεν έπρεπε να τελειώσει μετά τη διάλυση της High-School Rock μπάντας της. Ξεκίνησε να πειραματίζεται γράφοντας στίχους και μελοποιώντας τους μόνη της στο σπίτι, όταν κάποια στιγμή τον Μάρτιο του 2019 γνωρίζεται με τον μουσικό – παραγωγό Γιώργο Σιμάτο ο οποίος έψαχνε γυναικεία φωνή για το μουσικό project που είχε “στα σκαριά”. Μαζεύει λοιπόν όλα της τα demo και κανονίζει συνάντηση γνωριμίας στο στούντιο Paraktio, όπου ο Γιώργος της δίνει ένα instrumental κομμάτι για να γράψει στίχους πάνω σε αυτό και να τους ερμηνεύσει. Τρεις μέρες μετά, η Jo έχει έτοιμη την προσπάθειά της και την στέλνει στον Γιώργο…

Από τότε, γράφουν μαζί όλα τους τα τραγούδια στο στούντιο και τον Φεβρουάριο του 2022, κυκλοφορούν το ντεμπούτο album τους,In The Right Place”. 

Το πρώτο album
To album In The Right Place περιλαμβάνει 9 κομμάτια, συνθέσεις όλα του Γιώργου και της Jo. Εμπνευσμένοι από βιώματα, οραματισμούς και μαθήματα ζωής, οι στίχοι της Jo αφορούν καθημερινούς προβληματισμούς, που βασίζονται κυρίως στην εξερεύνηση των συναισθημάτων, την επιδίωξη προσωπικών στόχων και την εσωτερική αναζήτηση. 

Οι ενορχηστρώσεις του Γιώργου δημιουργούν ένα μοναδικό για το κάθε τραγούδι ηχητικό τοπίο, πατώντας στα συναισθήματα που περικλείουν οι αρχικές μουσικές συνθέσεις και που αφηγούνται οι στίχοι. Αυτή η δημιουργική διαδικασία, συντελεί στην ηχητική ποικιλομορφία συνολικά του άλμπουμ, και αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των Monogram X.

Το τραγούδι…

Το  “Black Hole” είναι στην βάση του μια μπαλάντα, που οι στίχοι της βουτούν στο συναίσθημα της λύπης και την παράξενη ομορφιά που κρύβει μέσα της. Το γλυκό, ανέμελο και σχεδόν εξωτικό μουσικό περιβάλλον, φαινομενικά αντίθετο με την θλιμμένη διάθεση του στίχου, πλέκουν εντέλει μαζί, μία γλυκόπικρη εικόνα που αποτελεί και το κυρίαρχο συστατικό του ίδιου του τραγουδιού.

Related Articles

Miltos Marathon

Miltos Marathon – Μουσικός – Συνέντευξη Οι ανάγκες, ο φόβος και οι οικονομικές εξελίξεις μας οδηγούν ανά διαστήματα σε επαγγελματικά μονοπάτια, μακριά από αυτό που…

KonAn

Συνέντευξη ΚonΑn Αντισυμβατικοί με δικό τους ήχο και χρώμα, οι ΚonΑn ανοίγουν ένα νέο παράθυρο στον μουσικό ορίζοντα. Συνήθως η τόλμη νέων δημιουργών που γράφουν…

Timeless

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ Timeless (ή στα Σαλονικιά: ‘τι με λες’) είναι μία μπάντα που συστάθηκε το καλοκαίρι του 2015 και είναι ακόμα ενεργή. Η μπάντα βρίσκεται…

Red Tree Religion

Συνέντευξη 1. Πείτε μας λίγα λόγια για τους Red Tree Religion; Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία Ξεκινήσαμε γύρω στο 2010, ως studio project, ηχογραφώντας κάποια…

Responses