Πώς να μάθεις κιθάρα | 9 Βήματα

πως να μαθεις κιθαρα μονος σου

Αν θέλεις γενικά να μπεις στον κόσμο της μουσικής, η κιθάρα είναι το ιδανικό μουσικό όργανο για 4 βασικούς λόγους:

  • Είναι εύκολο να μάθεις
  • Έχει ιδανικό μέγεθος και τη μεταφέρεις εύκολα
  • Μπορείς να βρεις ικανοποιητική κιθάρα με μικρό budget
  • Οι κιθαρίστες έχουν πέραση (τι να κάνουμε)

3 τρόποι να μάθεις κιθάρα

Αν θέλεις να μάθεις κιθάρα έχεις 3 βασικές επιλογές:

  1. Να κάνεις μαθήματα με κάποιον καθηγητή
  2. Να ξεκινήσεις με κάποιο βιβλίο
  3. Να παρακολουθήσεις μαθήματα κιθάρας online

Ο κάθε τρόπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Το βασικό είναι να επιλέξεις τον τρόπο που σου ταιριάζει με βάση τις ανάγκες και το budget σου.

Όποιον τρόπο και να επιλέξεις πάντως, σημασία έχει να το απολαμβάνεις. Μην αρχίσεις μόνο με θεωρία, θα βαρεθείς γρήγορα.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, μάθε το πρώτο σου κομμάτι.

9 βήματα για να μάθεις κιθάρα μόνος σου

1. Πάρε μια κιθάρα που να σου αρέσει

Είναι πολύ σημαντικό να ερωτευτείς την πρώτη σου κιθάρα. Διάλεξε μια που να σου αρέσει εξωτερικά. Οι απαιτήσεις σου στον ήχο θα έρθουν αργότερα, αν και όταν αποφασίσεις να εξελιχθείς.

Φρόντισε να την έχεις σε εμφανές σημείο. Τοποθέτησε την σε βάση και όχι σε θήκη στη ντουλάπα σου.

2. Μάθε να διαβάζεις tabs

Τα tabs θα σε βοηθήσουν να διαβάζεις κιθάρα πιο εύκολα και γρήγορα. Τι είναι τα tabs; Είναι ένας ευκολότερος τύπος γραπτής μουσικής σημειογραφίας για κιθάρα. Οι καρτέλες είναι παντού, και είναι ιδανικές για αρχάριους κιθαρίστες.

Μπορείς να βρεις tabs για οποιοδήποτε σχεδόν τραγούδι που γράφτηκε ποτέ, με μια απλή αναζήτηση στο Google, γεγονός που καθιστά την εκμάθηση των τραγουδιών που σου αρέσουν πολύ πιο εύκολη.

Θα βρεις άπειρα ελληνικά κομμάτια με tabs, συγχορδίες και στίχους στο kithara.to.

Για ξένο ρεπερτόριο τσέκαρε το ultimate-guitar.com.

3. Μάθε τις βασικές συγχορδίες κιθάρας

Θα εκπλαγείς με το πόσα κομμάτια μπορείς να παίξεις μαθαίνοντας τις βασικές συγχορδίες. Είναι καθαρά θέμα συνήθειας να αποκτήσεις οικειότητα με την ταστιέρα της κιθάρας σου. Είναι εύκολο να τις μάθεις και με λίγη υπομονή και εξάσκηση να τις τελειοποιήσεις.

  • 1 = Δείκτης
  • 2 = Μέσος
  • 3 = Παράμεσος
  • 4= Μικρό

Ματζόρε συγχορδίες κιθάρας

Μινόρε συγχορδίες κιθάρας

4. Μάθε μερικά ρυθμικά μοτίβα (strumming patterns)

Υπάρχει μόνο ένας πεπερασμένος αριθμός χορδών και νότες, αλλά το να παίζεις διαφορετικά είναι αυτό που διαφοροποιεί τη μουσική με άπειρους τρόπους. Μάθε όχι 1-2 patterns, αλλά όσα περισσότερα γίνεται σε όσα περισσότερα στυλ μουσικής μπορείς. Αυτό ίσως χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση, αλλά θα φέρει και μεγάλη ευελιξία στο παίξιμο σου.

Δες επίσης

Πώς να προωθήσεις τη μουσική σου σωστά σε 4 βήματα

5. Αλλαγή μεταξύ χορδών

Η εκμάθηση στο πώς να ελίσσεσαι από χορδή σε χορδή θα φαίνεται δύσκολη στην αρχή, αλλά είναι απλώς θέμα πρακτικής. Μάθε πρώτα τα βασικά σχήματα χορδών (αρπίσματα) και, στη συνέχεια, μάθε να τα συνδυάζεις. Θα το κάνεις με δεμένα τα μάτια πριν το καταλάβεις.

6. Πόνος στα δάχτυλα

Τα δάχτυλά σου θα πονάνε στην αρχή, κάτι που είναι φυσιολογικό. Με αρκετή πρακτική, θα σκληρύνει το δέρμα στα δάχτυλά σου. Κάλοι λέγονται. Όταν αρχίσεις να μαθαίνεις κιθάρα, θα μπορείς να παίξεις μόνο για 10-15 λεπτά προτού τα δάχτυλά σου πονέσουν τόσο πολύ που θα πρέπει να σταματήσεις. Όσο περισσότερο εξασκείσαι, τόσο πιο παχείς θα γίνονται οι κάλοι στα δάχτυλα σου και τόσο περισσότερο θα μπορείς να παίξεις.

7. Άσε τη μουσική θεωρία για αργότερα

Η θεωρία της μουσικής μπορεί να σε κάνει να βαρεθείς γρήγορα. Φυσικά είναι απαραίτητη αλλά όχι από την αρχή.

Γιατί θέλεις να μάθεις κιθάρα; Για να παίζεις τραγούδια. Η μουσική θεωρία θα γίνει σημαντική αργότερα, αλλά στην αρχή, είναι σημαντικό να απολαμβάνεις τη μουσική το συντομότερο δυνατό.

8. Μάθε τραγούδια από την πρώτη μέρα

Εντάξει, την πρώτη ημέρα δεν θα μπορείς να παίξεις πολύ, αλλά έχεις ήδη μια ιδέα. Το να παίζεις τραγούδια είναι διασκεδαστικό. Είναι ο λόγος που αποφάσισες να μάθεις να παίζεις κιθάρα, σωστά; Υπάρχουν πολλά δημοφιλή τραγούδια που είναι εύκολο να παιχτούν, ακόμη και για αρχάριους.

9. Κάνε εξάσκηση τακτικά

Η επαρκής εξάσκηση είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις κιθάρα. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθεις οτιδήποτε. Εξασκήσου τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα και θα εκπλαγείς από τα αποτελέσματα.

Αν έχεις διαβάσει μέχρι εδώ, δες κάποια πράγματα που πρέπει να αποφύγεις

Μαθήματα κιθάρας μόνος σου – Τι να αποφύγεις

Όταν κάποιος μαθαίνει μόνος του κιθάρα, κυρίως βλέποντας μαθήματα online, είναι πολύ εύκολο να πέσει σε αδιέξοδο. Δες τι να αποφύγεις:

Μη δομημένα μαθήματα κιθάρας

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με την περιήγηση στο YouTube και τυχαίους ιστότοπους για μεμονωμένα μαθήματα. Δεν είναι δομημένα. Ως αρχάριος, η εύρεση σταθερών-κλιμακωτών μαθήματων κιθάρας είναι απολύτως απαραίτητη.

Δεν μαθαίνεις τραγούδια

Το κλειδί για να διασκεδάζεις εκπαιδεύοντας τον εαυτό σου, είναι να μάθεις τραγούδια. Οι συνηθισμένες ασκήσεις θα σε κάνουν να βαρεθείς γρήγορα. Η εξάσκηση πάνω σε τραγούδια όχι. Βρες ένα μάθημα που ενσωματώνει τραγούδια στο πρόγραμμα του.

Μετάβαση από ιστότοπο σε ιστότοπο

Είναι φυσικό να κοιτάς και αλλού όταν κολλάς κάπου. Εξάλλου, υπάρχουν χιλιάδες βίντεο / άρθρα κιθάρας εκεί έξω, ίσως κάποια να είναι ευκολότερα από άλλα… Όχι, θα πρέπει να αντισταθείς σε αυτό. Βρες ένα κανάλι που σου αρέσει και ακολούθησε το.

Να θυμάσαι ότι όταν δυσκολεύεσαι να παίξεις κάτι, είναι μόνο θέμα χρόνου και πρακτικής να το καταφέρεις. Μην χάνεσαι στην υπερπληροφόρηση.

Ψευδείς υποσχέσεις

Μην τσιμπάς με διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι θα γίνεις θεός της κιθάρας σε μια εβδομάδα ή σε ένα μήνα. Αυτό είναι αποκλειστικά και μόνο μάρκετινγκ.

Έλλειψη πρακτικής εξάσκησης

Δεν μπορείς να προσπεράσεις αυτό το στάδιο, κανείς δεν μπορεί. Εάν δεν εξασκείσαι τακτικά, δεν θα τα καταφέρεις. Ἐνας επιμελής κιθαρίστας θα είναι πάντα καλύτερος από έναν ταλαντούχο κιθαρίστα!

Αποφυγή δύσκολων μαθημάτων

Όπως με όλα όσα αξίζουν στη ζωή, η εκμάθηση κιθάρας χρειάζεται αφοσίωση. Μην αποφεύγεις τα πιο δύσκολα πράγματα, όπως συγχορδίες με barre, θεωρία κιθάρας, ή τέλος πάντων πράγματα που δεν γίνεται να “χωνέψεις” σε μια μέρα. Μείνε σταθερός στο πρόγραμμα και στο στόχο σου.

Ξεκούρδιστη κιθάρα

Αυτό είναι αρκετά εύκολο να διορθωθεί. Κούρδιζε πάντα την κιθάρα σου πριν παίξεις, ένα κουρδιστήρι είναι εξαιρετικά οικονομικό. Μάθε να ακούς σωστά για να παίζει σωστά (και για να μην τρελάνεις όσους βρίσκονται στον ίδιο χώρο).

Μαθήματα Μουσικής Online

Πηγή: theguitarlesson.com

Ηλίας Αποστόλου | amigo.gr | weboo.gr

          


Μπορείς να μοιραστείς το άρθρο με τους φίλους σου ή να επιλέξεις τις φιλικές μας επιχειρήσεις για τις αγορές σου χωρίς καμία επιβάρυνση από τους παρακάτω συνδέσμους:

Related Articles

Miltos Marathon

Miltos Marathon – Μουσικός – Συνέντευξη Οι ανάγκες, ο φόβος και οι οικονομικές εξελίξεις μας οδηγούν ανά διαστήματα σε επαγγελματικά μονοπάτια, μακριά από αυτό που…

KonAn

Συνέντευξη ΚonΑn Αντισυμβατικοί με δικό τους ήχο και χρώμα, οι ΚonΑn ανοίγουν ένα νέο παράθυρο στον μουσικό ορίζοντα. Συνήθως η τόλμη νέων δημιουργών που γράφουν…

Red Tree Religion

Συνέντευξη 1. Πείτε μας λίγα λόγια για τους Red Tree Religion; Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία Ξεκινήσαμε γύρω στο 2010, ως studio project, ηχογραφώντας κάποια…

Marios Politis

Μάριε Καλησπέρα, Καλώς ήρθες στο E-Band! Νέο album λοιπόν & μάλιστα όχι απλά νέο, αλλά και το πρώτο σου! This is my Story ο τίτλος…

Responses