POEM

POEM – Συγκρότημα – Συνέντευξη

Όταν η έμπνευση και το ταλέντο συνδυάζονται με συντονισμό, σκληρή δουλειά και όραμα, μόνο εκπληκτικά πράγματα μπορούν να συμβούν. Οι POEM ενσαρκώνουν όλα τα παραπάνω, χαράζοντας μια αξιοθαύμαστη πορεία εντός κι εκτός συνόρων.
Εν όψει του μεγάλου live τους αυτή την Παρασκευή 11/1 στο 8ball Club στη Θεσσαλονίκη, αυτή η συνέντευξη αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στον πλανήτη POEM.

1. Αν κι έχετε διαγράψει μια πορεία από το 2006 μέχρι σήμερα με δισκογραφία, live εμφανίσεις, συνεργασίες κι εμφανίσεις με μεγάλα ονόματα κι ευρωπαϊκές περιοδείες, θεωρούμε σωστό να σας γνωρίσει το κοινό μας από το μηδέν. Ποιοι είναι οι POEM σε τίτλους από το ξεκίνημα τους έως σήμερα;

Γιώργος– Οι Poem δημιουργήθηκαν το 2006 και το Line up ήταν αρκετά διαφορετικό σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα και οι αιτίες γι’ αυτό ήταν διάφορες. Με το πρώτο Line up βγάλαμε το ντεμπούτο μας το 2009 το οποίο ονομάστηκε “The great secret show” με καθολική αποδοχή στη χώρα μας όπου και κυκλοφόρησε. Το 2011 εισχώρησε στη μπάντα ο ντράμερ μας, Σταύρος Ρήγος, έχοντας μόλις φύγει από τους Dardive Dyskinesia, λίγο αργότερα ήρθε ο μπασίστας μας και το 2014 ο κιθαρίστας μας Λώρενς. Το δεύτερο album μας “Skein Syndrome” κυκλοφόρησε το 2016 (ViciSolum Records) και σχεδόν παράλληλα φύγαμε για το πρώτο μας tour, ένα τέρας 45 ημερών παρέα με τους Amorphis, Textures & Omnium Gatherum.

Σταύρος – Επιστρέφοντας, ξαναφύγαμε για ένα Βαλκανικό tour παρέα με τους Θεσσαλονικείς Until Rain, ενώ την επόμενη χρονιά 2017, γυρίσαμε ξανά τους δρόμους της Ευρώπης αυτήν τη φορά παρέα με τους Persefone. Στα τέλη του 2017, αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε και πάλι μπασίστα, με αποτέλεσμα στη μπάντα να εισχωρήσει ο Τάκης Φοίτος με τον οποίο γράψαμε το 3ο μας album, “Unique” το οποίο κυκλοφόρησε το 2018 και πάλι από την ίδια εταιρεία ViciSolum Records. Στα πλαίσια του promo του album, πραγματοποιήσαμε την πρώτη headline περιοδεία μας με τους Αυστραλούς Damnation Days και τους Ρουμάνους White Walls.

Λώρενς – Πρέπει να πούμε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε παίξει σε πολλά Live gigs & festivals σε Ελλάδα & Ευρώπη παρέα με πολλά σημαντικά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας. Επιπλέον και τα 2 τελευταία album μας, έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως και έχουν λάβει εξαιρετικές κριτικές. Τέλος, στα τέλη του 2018 υπογράψαμε με το νέο μας management, τους Ολλανδούς JBM Events.

​2. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σας κομμάτι αν κάποιος σας ακούει για πρώτη φορά και γιατί;

Σταύρος – Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει «αντιπροσωπευτικό» κομμάτι. Τόσο γιατί κάθε album είναι διαφορετικό από το προηγούμενο, αλλά και γιατί και τα κομμάτια που περιλαμβάνονται σε κάθε album διαφέρουν αρκετά το ένα με το άλλο. Θα μπορούσα να πω όμως ποια είναι αυτά που έχει ξεχωρίσει σε πολύ πολύ γενικές γραμμές ο κόσμος. Από το 1ο album, μάλλον το Giant, από το 2ο, μάλλον το Weakness και το Remission Of Breath & από το 3ο το My own disorder & το Brightness Of Loss.

3. Αν και υπογράφετε σαν POEM τα έργα σας, ποιος γράφει τους στίχους, την μουσική και ποιος αποφασίζει για την τελική ενορχήστρωση; Έχοντας σαν δεδομένο ότι το αποτέλεσμα είναι άρτιο, αναρωτιόμαστε αν προκύπτει από μεμονωμένες πρωτοβουλίες ή από ομαδική συνεργασία.

Λώρενς – Ευχαριστούμε πολύ που βρίσκεις το αποτέλεσμα άρτιο, μας χαροποιεί! Το χαρακτηριστικό μας ως μπάντα είναι ότι γράφουμε όλοι μαζί. Παίζουμε συνήθως τζαμάροντας τις ιδέες και στη συνέχεια προσθέτουμε ο καθένας τα δικά του στοιχεία με βάση τα οποία καταλήγει η ολοκλήρωση της ενορχήστρωσης.

4. Δεν θα ρωτήσω για τις επιρροές σας. Όποιες και να είναι οδήγησαν σε ένα νέο πλήρες άκουσμα που σίγουρα πλέον αποτελεί επιρροή για άλλους. Θα ρωτήσω όμως αν πιστεύετε ότι το Progressive Metal σας χαρακτηρίζει αποκλειστικά.

Γιώργος – Σε ευχαριστούμε που δεν θα ρωτήσεις, γιατί τις έχουμε πει πολλές φορές (χαχαχα)
Πραγματικά όχι, δεν είναι κάτι που πιστεύουμε. Άλλωστε και η επιλογή του ονόματος τότε το 2006 έγινε έχοντας ως στόχο να κάποιος να μη μπορεί να έχει από πριν – δηλαδή στο άκουσμα του ονόματος της μπάντα – στο νου του περί του τι θα ακούσει.
Έχουμε alternative, grunge, metal, παραδοσιακά, reggae στοιχεία και δεν τελειώνει!

5. Πέρα από το γεγονός ότι με αγγλικό στίχο απευθύνεστε στην παγκόσμια μουσική σκηνή, συμμερίζεστε την άποψη ότι αυτό το είδος μουσικής χάνει την αίγλη του ή την υπόσταση του αν πατήσει σε ελληνικό στίχο;

Σταύρος – Όχι, προσωπικά δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη. Απλά μεγαλώσαμε ακούγοντας μουσική με αγγλικό στίχο και αυτό υιοθετήσαμε. Όμως υπάρχουν πολύ καλές μουσικές που είναι γραμμένες στις μητρικές γλώσσες που μιλούν τα συγκροτήματα ή οι καλλιτέχνες, δεν είναι δηλαδή στα αγγλικά, και είναι εξαιρετικές.

6. Χωρίς να γνωρίζω αν βιοπορίζεστε αποκλειστικά από τη μουσική, πόσο εφικτό είναι κάτι τέτοιο στις μέρες μας και τι θυσίες απαιτεί;

Λώρενς – Ούτε καν. Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή, για μπάντες του επιπέδου μας αυτό είναι αδύνατο. Όλοι μας κάνουμε 2 και 3 δουλειές για να καταφέρουμε να κάνουμε 10 πράγματα με τη μπάντα και σχεδόν πάντα ούτε αυτό δεν είναι αρκετό.

​7. Πόσο πιστεύετε ότι βοηθούν τα talentshows τους νέους καλλιτέχνες σήμερα; Θα συμμετείχατε σε κάποιο;

Γιώργος – Εάν τραγουδάει ο καλλιτέχνης λαϊκό ή Ελληνικό ποπ, ίσως θα μπορούσε να έχει εξέλιξη μέσα από ένα talent show. Στην Ελλάδα πώς θα εξελιχθεί μία μπάντα που παίζει ξενόγλωσσο Progressive Metal? Δεν είναι στις καταβολές μας ως λαός τα ακούσματα αυτά, όπως πχ είναι στην κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

8. Σε όλα τα albums που έχετε κυκλοφορήσει και ειδικά στο τελευταίο σας άλμπουμ “Unique”, θα παρατηρήσει κανείς πως όλα τα κομμάτια σας έχουν την ίδια βαρύτητα χωρίς να γεμίζετε απλά ένα δίσκο για να προβάλλετε ένα-δυο κομμάτια. Από την μέχρι τώρα πορεία σας, είναι κάτι που εκτιμούν ή αποφεύγουν οι δισκογραφικές;

Γιώργος – Από τη μέχρι τώρα μικρή δική μας εμπειρία και αποκλειστικά σε ο,τι αφορά τις δικές μας δουλειές, δεν έχουμε δεχτεί ποτέ κάποια τέτοια παρατήρηση θετική ή αρνητική από μία δισκογραφική σε σχέση με την απόφασή της για το αν θα συνεργαστεί μαζί μας. Γενικώς, το ότι τα κομμάτια διαφοροποιούνται, δηλαδή δεν έχουν συνταγή, αρέσει σε όλους.

​9. Προφανώς κάθε καλλιτέχνης -μουσικά & στιχουργικά- δημιουργεί με βάση τα προσωπικά του βιώματα και τις όποιες εξελίξεις στην κοινωνία που ζει. Η ερώτηση είναι το κατά πόσο λειτουργεί λυτρωτικά για εσάς η έκφραση όλων αυτών στη μουσική σας.

Σταύρος – Εννοείται, άλλωστε αυτό το περιγράφουμε και στους στίχους μας. Γι’ αυτό και η δημιουργία είναι αποτέλεσμα του συνόλου της μπάντας, πράγμα που οδηγεί σε πιο δυνατά συναισθήματα.

 

​10. Τι να περιμένουμε από τους POEM τόσο στο live της Παρασκευής στο 8ball, όσο και στο άμεσο μέλλον;

Λώρενς – Το Live της Θεσσαλονίκης το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία, γιατί πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εκεί, αλλά και γιατί όλον αυτόν τον καιρό λαμβάνουμε μηνύματα από τον κόσμο για το πότε θα ανέβουμε! Ήρθε η ώρα και θέλουμε να σας δούμε όλους εκεί!
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, να περιμένετε σίγουρα διάφορα live εντός και εκτός χώρας και έως τα τέλη της νέας χρονιάς, ένα νέο album.

Μπορείτε να ακούσετε τη δουλειά των POEM, να ενημερώνεστε για τα live τους και να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσα από τα παρακάτω links:

 


e-band.gr & amigo.gr | Δημοσίευσε τη δουλειά σου

amigo.gr

Σε συνεργασία με το amigo.gr παρουσιάζουμε τη δουλειά σου και στα δυο site ΔΩΡΕΑΝ, όπως και σε όλα τα social media που διαθέτουμε σε μορφή συνέντευξης ή παρουσίασης με:

-Ερωτήσεις για να σε γνωρίσει καλύτερα το κοινό
-Φωτογραφίες από δισκογραφία/live κλπ
-Links προς τα social media που διαθέτεις
-Επερχόμενα gigs, εμφανίσεις και δισκογραφία
-Video, Covers και τραγούδια

Είμαστε στην ίδια ομάδα

Γνωρίζουμε την ανάγκη που έχει κάθε καλλιτέχνης να προβάλλει το έργο του. Καταλαβαίνουμε ότι ο καθένας πλέον έχει την δυνατότητα να ανεβάσει τη δουλειά του παντού, και ότι το ποιοτικό περιεχόμενο χάνεται σε μια θάλασσα πληροφοριών.
Με τα μέσα που διαθέτουμε, είμαστε πρόθυμοι να συμβάλλουμε στη διάδοση του έργου σου, από τη στιγμή που έχεις κάτι αξιόλογο να παρουσιάσεις, είτε είσαι ερασιτέχνης είτε επαγγελματίας, είτε είσαι σόλο καλλιτέχνης ή έχεις συγκρότημα.

Επικοινώνησε μαζί μας μέσα από τη φόρμα επικοινωνίας ή στις σελίδες μας στο facebook:

Stay Tuned
Φιλικά,
amigo.gr & e-band.gr

Related Articles

Miltos Marathon

Miltos Marathon – Μουσικός – Συνέντευξη Οι ανάγκες, ο φόβος και οι οικονομικές εξελίξεις μας οδηγούν ανά διαστήματα σε επαγγελματικά μονοπάτια, μακριά από αυτό που…

KonAn

Συνέντευξη ΚonΑn Αντισυμβατικοί με δικό τους ήχο και χρώμα, οι ΚonΑn ανοίγουν ένα νέο παράθυρο στον μουσικό ορίζοντα. Συνήθως η τόλμη νέων δημιουργών που γράφουν…

Red Tree Religion

Συνέντευξη 1. Πείτε μας λίγα λόγια για τους Red Tree Religion; Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία Ξεκινήσαμε γύρω στο 2010, ως studio project, ηχογραφώντας κάποια…

Marios Politis

Μάριε Καλησπέρα, Καλώς ήρθες στο E-Band! Νέο album λοιπόν & μάλιστα όχι απλά νέο, αλλά και το πρώτο σου! This is my Story ο τίτλος…

Night Resident

  Night Resident – Συγκρότημα – Συνέντευξη   1 Πολλές καλησπέρες! Είναι η πρώτη φορά που μιλάμε οπότε θα μου συγχωρήσετε και κάποιες πιο… στερεοτυπικές…

Responses